Makowiec na kruchym cieście
Składniki
ciasto:
mąka pszenna - 200 gramów
masło - 100 gramów
cukier puder - 50 gramów
jajka - 3 sztuki
jogurt naturalny - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier wanilinowy - 1 opakowanie
sól - 1 szczypta

masa makowa:
zmielony mak - 100 gramów
mleko - 150 mililitrów
orzechy włoskie (posiekane) - 30 gramów
suszone morele - 30 gramów
kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 gramów
masło - 50 gramów
cytryna - 1 sztuka
miód - 3 łyżki
aromat migdałowy - 0.5 łyżeczki

Przygowanie:

Krok 1
Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, żółtka 3 jaj (pozostaw białko), proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i jogurt. Wyrób ciasto.

Krok 2
Gotowe ciasto podziel na dwie części (1/4 i 3/4). Zawiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na godzinę

Krok 3
W tym czasie przygotuj masę makową. W rondlu zagotuj mleko i wsyp mak, gotuj chwilę i odstaw do ostygnięcia. W drugim rondelku rozpuść masło. Otrzyj skórkę z cytryny. Krok 4 W misce wymieszaj wystudzony mak, bakalie, roztopione masło, miód, otartą skórkę cytrynową i aromat migdałowy. Ubij z boku odłożone białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj ze sobą drewnianą łyżką. Krok 5 Większy kawałek ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę z wyłożonym pergaminem. Następnie na wierzch wyłóż masę makową i wyrównaj rozsmarowując.

Krok 6
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem cienkie paski, którymi udekoruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Powrót do strony głównej