Sernik nowojorski
Składniki
spód:
masło - 80 gramów
ciastka Digestive - 140 gramów
masa serowa:
twaróg sernikowy - 900 gramów
cukier - 250 gramów
mąka pszenna - 3 łyżki
jajka - 4 sztuki
śmietana 18% - 180 mililitrów
cytryna - 1 sztuka
polewa:
śmietana 18% - 200 mililitrów
cukier - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Krok 1
Ciastka rozdrabniamy blenderem na pył i przesypujemy do miski. Wlewamy roztopione masło. Całość zagniatamy, aż powstanie mokra kruszonka.

Krok 2
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Masę przesypujemy na dno, dociskamy i formujemy spód. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 3
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę pszenną, skórkę otarta z cytryny, śmietanę, 3 jajka oraz jedno żółtko. Całość krótko miksujemy tylko do połączenia się składników.

Krok 4
Tortownicę wyjmujemy z lodówki i owijamy filią aluminiową. Do większej blaszki wkładamy tortownicę. Wlewamy wrzącą wodę tak do połowy formy.

Krok 5
Masę serowa przelewamy na spód i wyrównujemy z wierzchu. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 min, następnie zmniejszamy moc do 110 C i pieczemy dodatkowe 40-45 min. ( lub dłużej) Masa z wierzchu musi być ścięta i sprężysta. Piekarnik wyłączamy i studzimy w nim sernik.

Krok 6
Śmietanę łączymy z cukrem oraz sokiem z cytryny. Po wystudzeniu smarujemy sernik powstałą polewą. Sernik chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Powrót do strony głównej