Tofu w rajskim curry
Składniki:
pasta curry madras - 2 łyżki
ryż basmatti lub jaśminowy - 200 gramów
czerwona papryka - 1 sztuka
olej roślinny - 3 łyżki
żółta papryka - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
fasola szparagowa - 250 gramów
napój kokosowy - 200 mililitrów
cebula dymka ze szczypiorem - 2 sztuki
Bulion warzywny Knorr - 1 sztuka
ser tofu - 250 gramów
Krok 1
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Krok 2
Paprykę pokrój w paski, cebulkę dymkę pokrój w półplastry, szczypior drobno posiekaj, fasolkę oczyść z szypułek. przekrój na pół. Fasolkę wrzuć do gotującej się wody na około 12 minut.
Krok 3
Tofu pokrój w grubą 2x2 cm kostkę, podsmaż na patelni na jednej łyżce oliwy z każdej strony. Na tej samej patelni podsmaż cebulkę, paprykę i fasolkę, wlej napój kokosowy, dodaj kostkę rosołową i pastę curry. Dodaj smażone wcześniej tofu. Wszystko razem gotuj około 2-3 minuty.
Krok 4
Warzywne curry podawaj z ryżem, posypane z wierzchu szczypiorem.

Powrót do strony głównej